Een onderhoud om de 20.000 of zelfs 30.000 km is geen uitzondering meer voor een nieuwe of recente wagen. Maar dat betekent niet dat een nazicht voor u op vakantie vertrekt, overbodig is. Over een relatief korte tijdspanne zal uw auto immers veel zwaarder dan normaal belast worden. Precies daarom verdienen bepaalde onderdelen bijzondere aandacht.

Kijk alle vloeistoffen na

 • Check het oliepeil en ververs de olie elke 10.000 tot 30.000 km, om de motor te beschermen tegen oververhitting.
 • Controleer het niveau van de koelvloeistof (bij koude motor!).
 • Vul de ruitenwisservloeistof bij, om uw voorruit stofvrij te kunnen houden.
 • Laat het koelgas van uw airco om de 2 jaar controleren.

Controleer uw banden

 • Is er slijtage op het loopvlak? Rijden met een versleten band verhoogt het risico op een klapband en slipgevaar. Met behulp van een profielmeter meet u de diepte van de bandengroeven. Die moet minstens 1,6 mm zijn over de volledige omtrek.
 • Meet de bandenspanning. Doe dit wanneer de banden koud zijn. De spanning mag iets opgevoerd worden (check dit in uw handleiding) wanneer uw wagen beladen is of wanneer u een lange rit voor de boeg hebt. Vergeet het reservewiel niet!

Vervang uw filters

 • Filters moeten stofdeeltjes in de lucht en onzuiverheden in brandstoffen opvangen of de motorolie zuiveren. Ze dragen dus bij tot de goede werking van uw auto. Laat dus regelmatig oliefilter, benzinefilter en luchtfilter vervangen.

Check de ontstekingsbougies

 • Een overmatig brandstofverbruik, een verhoogde verontreiniging, … Versleten ontstekingsbougies kunnen u onderweg in grote problemen brengen. Vervang ze dus tijdig, dat wil zeggen na 30.000 tot 60.000 km. Vervang altijd alle bougies tegelijkertijd, zelfs al is er slechts één bougie stuk. Zo voorkomt u een onevenwicht tijdens de ontsteking.

Toch tegenslag onderweg? Of tijdens uw vakantie?

 

 • Uw autoverzekering bij AXA geeft u recht op gratis eerste hulp. Wij organiseren en vergoeden de afsleping van uw geaccidenteerde voertuig naar de dichtstbijzijnde garage.
 • Voor minder dan 10 euro per maand hebt u al onze volledige bijstandsverzekering omni-assistance. Voor uw auto, voor u en uw gezin en voor uw woning. Geldig in het buitenland en in België.
 • En voor 2 euro extra per maand blijft u volledig mobiel. Pech, ongeval, diefstal, poging tot diefstal of brand van uw wagen in het buitenland? Met car travel krijgt u een vervangwagen ter plaatse gedurende 15 dagen, terugbetaling van onvoorziene hotel- en taxikosten, de repatriëring van uzelf en uw gezin en een vervangwagen in België voor 15 dagen, in afwachting van de repatriëring van uw auto.

Wilt u ook zorgeloos genieten van uw vakantie? Uw verzekeringsmakelaar geeft u gratis advies en maakt een offerte op maat.

 

Terug